РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

АРХИВ
Квітень 2024 (90)
Березень 2024 (111)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (87)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Замість ЗНО — мультипредметний тест із трьох предметів

Замість ЗНО — мультипредметний тест із трьох предметів

Цьогоріч в умовах війни в Україні замість класичного ЗНО проведуть національний мультипредметний тест. Рішення про скасування класичного ЗНО затверджено Верховною Радою України, деталі вступної кампанії буде викладено Міністерством освіти і науки України у відповідному Порядку. Цьогоріч в умовах війни в Україні замість класичного ЗНО проведуть національний мультипредметний тест. Це затверджено Верховною Радою України.

Тестування в межах вступної кампанії 2022 технологічно відрізнятиметься від класичного ЗНО, адже йдеться про комп’ютерне оцінювання. Тож замість ЗНО доречніше вживати термін «національний мультипредметний тест».

Що таке мультипредметний тест?

Національний мультипредметний тест складається з трьох блоків:

  • українська мова: 20 завдань,
  • математика: 20 завдань,
  • історія України: 20 завдань.

До 20 квітня на сайті УЦОЯО з’явиться серія публікацій про кожний із блоків цьогорічного тестування. 

Важливо: до кінця квітня буде опубліковано демонстраційний варіант національного мультипредметного тесту. Він міститиме завдання, аналогічні до тих, що будуть використовуватися під час вступної кампанії. Зараз ми опираємося на потужну підтримку Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти — у них є власний онлайн-тестувальник. І саме в ньому розмістять демонстраційний варіант тесту. Це означає, що крім паперової версії тесту, яка може бути не зовсім зручною, учасники зможуть попрактикуватись в онлайновій версії тестування.

Є нюанс: інтерфейс цієї онлайн-версії тесту не відповідає інтерфейсу програми, у якому буде розміщено кінцевий варіант мультипредметного тесту. Але головне, щоб учасники зрозуміли принцип його складання, змогли потренуватися виконувати його завдання в реальному часі, ознайомилися зі структурою, типами й видами завдань випробування. 

Чому саме історія України — третій предмет тестування?

— Таке рішення було ухвалено Міністерством освіти і науки України насамперед через те, що реалізувати в тесті всі 13 навчальних предметів з наявного переліку зараз неможливо через обмеження, зумовлені тестовою платформою. І тим, що тестування учасника треба провести за один день, — пояснює провідна експертка УЦОЯО. — Ми не можемо дозволити собі розкіш складної логістики, як у довоєнний час, і наш пріоритет — максимальне убезпечення учасників.

Вибір української мови та математики зумовлений тим, що це предмети з найвищою прогностичною валідністю (за дослідженнями результатів ЗНО попередніх років). Тобто результати цих тестувань якнайкраще прогнозують успішність абітурієнтів незалежно від спеціальності. Тест з історії України — один з найпопулярніших серед учасників ЗНО, окрім цього він має надважливе значення для українців в умовах війни. 

Особливості тестування: які завдання точно будуть, а які — ні?

— Щоб заспокоїти людей вже зараз, можу сказати: у тесті не буде розгорнутих завдань на кшталт власного висловлення. Або, коли ми говоримо про математику, не буде завдань з наданням деталізованих розв’язань певних задач. Натомість будуть типи завдань, що дозволяють автоматизовану перевірку в умовах онлайн-тестування. Це завдання, де треба обрати правильну відповідь з кількох наданих, завдання на встановлення відповідності. Інших типів завдань не буде.

Загальна кількість завдань мультипредметного тесту — 60. Учасники мають з ними впоратися за 90 хвилин.

Реєстрація на тестування: реєстраційна картка — обов’язкова

Усі охочі вступати у 2022 році (неважливо на яку спеціальність) мають створити реєстраційну картку. Це потрібно зробити до 9 квітня за посиланням. Якщо реєстраційну картку створено й збережено на комп’ютер у вигляді PDF — ця людина вже може бути впевнена, що матиме можливість пройти мультипредметне тестування.

У реєстраційній картці є поля для вибору предметів ЗНО /ДПА. Їх потрібно заповнити попри скасування ДПА у формі ЗНО.

Якщо у вас є можливість, видрукуйте реєстраційну картку, заповніть від руки заяву про участь у тестуваннях, додайте копію паспорта (за потреби — ще й медичний витяг про потребу створити спеціальні умови для проходження тестувань) і передайте керівнику закладу освіти. Якщо такої можливості немає — достатньо сформованої в онлайн-режимі реєстраційної картки.

Дуже уважно в реєстраційній картці потрібно заповнити такі дані про себе:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • дата народження;
  • серія (за наявності), номер паспортного документа;
  • номер мобільного телефону.

Ці дані є важливими не лише для участі в тестуваннях, а й для подання документів для вступу.

Створити реєстраційні картки ми просимо й тих випускників, які зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях. Якщо там поганий інтернет, за можливості передайте вказані вище дані через смс своїм друзям чи родичам, щоб вони заповнили і створили для вас реєстраційну картку.

Найближчим часом на сайті УЦОЯО з’явиться повідомлення, як дізнатися логін і пароль для входу на вашу інформаційну сторінку з актуальною для вас інформацією. 

У якому форматі пройде мультипредметне тестування 2022?

Національне мультипредметне тестування проводитиметься очно в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах. Це аудиторії шкіл і університетів, де будуть створені комп’ютерні класи та працюватимуть наші інструктори.

Випускники повинні будуть прийти до визначеного для них у районі місця проживання (або тимчасового перебування) центру тестування, показати свої документи для проходження процедури ідентифікації та скласти тест. Тест відбуватиметься в онлайн-режимі.

З урахуванням воєнного стану в країні та високої ймовірності повітряних тривог у різних регіонах, тестування буде проводитися в кілька днів у різний час.. Варіанти завдань кожного разу будуть різними — це має забезпечити прозорість результатів. 

Передбачено три сесії для складання тестування

Найімовірніше, буде три сесії складання мультипредметного тесту:

  • основна: її складатиме переважна більшість учасників;
  • додаткова: її складатимуть ті, хто не зміг долучитися до основної сесії;
  • спеціальна окрема сесія: для учасників, які під час основної чи додаткової не зможуть виїхати з регіонів, які перебувають під тимчасовою окупацію чи в яких тривають бойові дії.

Якщо в Україні не буде загострення бойових дій, основну й додаткову сесії Міністерство освіти планує організувати в липні. А ось спеціальну окрему сесію — пізніше. Варто пам’ятати: в Україні немає обмеження щодо проходження ЗНО — тестування можна складати щороку. Тож якщо випускник з будь-якої причини не зможе скласти тест цьогоріч, це можна буде зробити у 2023 році.

Утім, ми сподіваємося, що завдяки трьом сесіям тестування всі охочі зможуть вступити до закладів освіти цьогоріч.

Що робити випускникам, які зараз за кордоном, але хочуть скласти тест?

— Наразі МОН вивчає можливість проведення тестування в ключових країнах, де є найбільша кількість українців — тимчасових переселенців. Тести теоретично можна провести на базі посольств, консульств та інших установ і організацій, — зазначає експертка УЦОЯО. 

Як оцінюватимуть мультипредметний тест?

Завдання будуть оцінюватися відповідно до схем, що пропонуються для учасників ЗНО минулих років. Наприклад, якщо це надання однієї відповіді із запропонованих — нараховується 1 бал, якщо це завдання на відповідність — 1 бал за кожну правильно встановлену пару і так далі. Тестові бали переводитимуться у шкалу 100–200. Варто зауважити, що визначення порогу склав/не склав за традиційною для УЦОЯО методикою цьогоріч не передбачено, тож усі, хто набере більш ніж нуль балів, зможуть отримати певний бал на шкалі 100–200, що уможливить участь у вступній кампанії. 

Тестування і повітряна тривога: алгоритм дій

Якщо під час тестування розпочнеться повітряна тривога, то проведення мультипредметного іспиту призупинять, а його учасники перейдуть у безпечне місце. Щойно пролунає сигнал про відбій ПТ, учасники тестування повернуться до приміщення, щоб продовжити виконання роботи. 

Пробне ЗНО 2022: коли повернуть гроші учасникам?

Учням, які сплатили кошти за пробне ЗНО, до кінця року повернуть гроші, адже з огляду на скасування ЗНО проведення пробного ЗНО не є доцільним. Уже зараз Український центр оцінювання якості освіти розробляє механізм повернення грошей. Про деталі обіцяють повідомити на сайті.