РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

АРХИВ
Березень 2024 (104)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (86)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Жовтень 2023 (138)
У МОН відбулася нарада щодо запобігання поширенню агресивної субкультури серед підлітків

У МОН відбулася нарада щодо запобігання поширенню агресивної субкультури серед підлітків

З метою припинення масових протиправних дій, аби застерегти дітей від необдуманих вчинків, для подолання конфліктів та формування толерантних стосунків серед представників різних субкультур сучасної молоді у Міністерстві освіти і науки України під головуванням заступниці Міністра Віри Рогової відбулася всеукраїнська нарада.

У зустрічі взяли участь понад 800 спеціалістів департаментів з питань позашкільної освіти та виховної роботи, фахівців інститутів післядипломної педагогічної освіти, керівників закладів позашкільної освіти та представники громадськості з усіх регіонів України.

Ярослав Шанько, заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції України проінформував учасників про те, що наприкінці лютого - початку березня поточного року правоохоронці не допустили конфліктів і понад 1000 осіб (з них близько 700 неповнолітніх) було запрошено для профілактичної бесіди до відділів поліції та роз’яснення вимог адміністративного та кримінального законодавства. Запрошені називають себе учасниками «ПВК Рьодан» - це нова субкультура, яка натхнена японським аніме та поширилась нещодавно у Росії. Посадовець розкрив перед учасниками наради успішні результати профілактичної роботи Національної поліції України, а саме: виявлення адміністраторів та блокування Телеграм-каналів; профілактичні розмови щодо недопущення порушень громадського порядку тощо. Завдяки вдалим та оперативним діям ювенальної превенції Національної поліції України активність цього руху в Україні йде на спад.

Учасники наради також ознайомилися з успішним досвідом профілактичної роботи із запобігання поширенню агресивної субкультури серед підлітків Державних центрів позашкільної освіти, органів управління освіти в регіонах у співпраці з Національною поліцією України та іншими партнерськими організаціями, методичними напрацюваннями Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Присутні погодилися, що освітянам необхідно з’ясувати першопричини, які спонукали підлітків приєднатися до небезпечних субкультур, та надати відповідну допомогу в подоланні цих причин; ознайомити учасників освітнього процесу із наявними молодіжними субкультурами, їхніми основними рисами, позитивним і негативним спрямуванням; з’ясувати сприятливу роль молодіжних субкультур у процесі адаптації і самоствердження юної особистості; провести заняття з елементами тренінгу «Всі ми – різні, всі ми – рівні», творчі дискусії на тему «Молодіжні субкультури: за і проти», «Вчимося бути толерантними», «Що спільного?», «Біла ворона», «Чарівне озеро»; створити колажі «Світ толерантності» і «Світ інтолерантності», «Риси толерантної особистості» тощо.

Для того, щоб навчити дітей безпечної поведінки у виховній системі, закладу освіти необхідно систематично надавати увагу національно-патріотичному вихованню, культурі взаємостосунків школярів, методам ненасильницького спілкування тощо.

Педагогам варто налагодити взаємодію з батьками, зокрема:

  • рекомендувати батькам звертати увагу на контент, який «споживає» дитина, й знатиі її інтереси;
  • разом з дитиною пройти базовий курс кібербезпеки й обговорити його;
  • слідкувати, чи нема у дитини різких перепадів настрою;
  • проводити більше часу з дітьми та вибудовувати довірливі стосунки;
  • звертати увагу на поведінку дітей, коло спілкування та способи проведення дозвілля.

Батькам, у яких складна комунікація з підлітками, варто звернутись до практичного психолога закладу освіти, або, наприклад, до фахівців проєкту Міністерства освіти і науки України та UNICEF «Поруч», де можна отримати безкоштовну допомогу з метою формування нових життєвих цінностей, розвитку вольових якостей, поліпшення взаємин дитини з батьками та ровесниками тощо.

Із презентаційними матеріалами наради можна ознайомитися за посиланням.

  • Опубліковано: 9-03-2023, 15:36 |
  • Автор: Ірина_Гнатюк
  • Коментарів: 0
  • Переглядів: 155 |