РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

АРХИВ
Квітень 2024 (106)
Березень 2024 (111)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (87)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Як зараз мають навчатися чернігівські школярі: думка педагогів і лікарів

Як зараз мають навчатися чернігівські школярі: думка педагогів і лікарів

Дистанційне навчання 5-11 класів у чернігівських школах – крок вимушений і підстави для нього – реальні та серйозні. У той же час, як тільки ситуація з COVID-19 у Чернігові покращиться і місто вийде з "червоної" зони – школи повернуться до звичної форми навчання.

Щодо того, як саме має відбуватися дистанційне навчання: зараз в освітян є нормативний документ – Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, а також Методичні рекомендації з організації дистанційного навчання в школі. У Чернігові була нарада з директорами шкіл, де керівникам навчальних закладів ці рекомендації надані. Також це питання вони розглядали у себе на педагогічних радах. Єдина вимога даного положення – не менше 30% навчального процесу має відбуватися в онлайн-режимі. Усе інше - може обирається з різних варіантів, і самостійне вивчення - лише один з них. Тож рішення про те, в якому форматі відбуватиметься дистанційне навчання, у кожному закладі приймалося окремо. Виходячи з тих опитувань, які вони проводили, а також з можливостей вчителів та забезпеченості учнів комп’ютерною технікою з доступом до інтернету.

Управління освіти сьогодні займається постійним моніторингом того, як організовані уроки при дистанційному навчанні, як їх проводять. Якщо виявляються окремі проблеми в якихось школі чи класі - їх вирішують індивідуально. Але у всіх школах міста вже є електронний щоденник учнів на дистанційному навчанні, а також електронний журнал. Усі навчальні заклади працюють на платформі гул-сайт, а деякі – через гул-класрум або ще й інші платформи. Цими днями в усіх класах з дистанційним навчанням відбуваються батьківські збори – саме в онлайн режимі, в зумі – для того, щоби батьки самі спробували все це, розібралися. Навіть учора в деяких класах вони вже відбулися.

На жаль, простого виходу з даної ситуації нема. Небезпека – реальна. Маємо вчити наших дітей і вчитися самі, пристосовуючись до викликів часу.

Думки експертів з цього приводу.

Вікторія Пекур, директор ліцею №22:

- Сталося так, що наша школа – одна з перших, де захворіла велика кількість вчителів на ковід. У вересні в нас було 8 вчителів, у яких було підтверджено цей діагноз, і дуже багато вчителів, які хворіли дома на ГРВІ.  Троє знаходилися в тяжкому стані, лікувалися в інфекційному відділенні. На жаль, одна з цих наших колег ще і досі не вийшла на роботу, тобто не одужує вже півтора місяці. Зараз вчителі почали повертатися, але як тільки вийдемо – все почнеться знову. Ми можемо прийти до того, що просто вчити дітей буде нікому. Діти є активними розповсюджувачами цієї хвороби. У такій ситуації маємо думати і про навчання, і про здоров’я та безпеку. 

Оксана Баластрик, лікар-інфекціоніст чернігівської міської лікарні №2:

Я виступаю тільки за дистанційну освіту. Тому що діти хворіють у легкій формі – але вони вірус переносять у сім’ї, де є бабусі й дідусі, які хворіють дуже тяжко. По-друге, медичного персоналу не вистачає, це один з найголовніших факторів. І третій момент: дистанційна освіта, на мою думку як лікаря, має вагомі плюси. Дитина знаходиться вдома, в теплі, у комфортних умовах, не носить важкий рюкзак. У п’ятому класі і старше вона вже самостійна або буде вчитися самостійності. Проведення зум-конференцій, робота з підручником – я не бачу в цьому проблеми. Зараз наші терапевти приймають хворих у 4 рази більше норми. Лікарі все більше хворіють – навантаження зростає ще. Також звертаюся до всіх:  будь ласка, прислуховуйтеся до найпростіших рекомендацій, які одночасно є й найбільш дієвими. Не потрібно винаходити велосипед. Треба насамперед висипатися, пити достатньо рідини, дотримуватися маскового режиму, мити руки, вживати в їжу більше овочів і фруктів, гуляти на свіжому повітрі. Це – ті фактори імунітету, які нас зараз підтримають. 

Ольга Малець, в.о. начальника управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради:

- Занадто велику кількість людей, які можуть опинитися в лікарнях, система охорони здоров’я може не витримати. Крім того, медпрацівники теж хворіють. Тоді може просто не вистачити кадрів. Ми можемо перепрофілювати й інші відділення, хоч усі їх зробити «ковідними». Але якщо не буде медичних працівників, хто лікуватиме? Крім того, може виникнути й проблема з киснем. Якщо повалиться система, що тоді? Зараз - дуже серйозна ситуація, і нам треба її стримати. Якщо діти хворіють у легкій формі, то серйозніше хворітимуть вчителі та й загалом уся маса людей, включаючи й пацієнтів з факторами ризику. Тому нам потрібно стримати пандемію, розтягнувши її по часу. Так, вона буде довгою. Але ті карантинні заходи, які вводилися раніше, дали можливість медицині підготуватися. Це був запас по часу. А зараз треба дати медицині можливість справитися з такою кількістю хворих.

 За матеріалами сайту Чернігівської міської ради