РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

АРХИВ
Квітень 2024 (174)
Березень 2024 (111)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (87)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Практичний семінар для вчителів української мови та літератури

 Практичний семінар для вчителів української мови та літератури

24 грудня 2019 року в Чернігівській спеціалізованій  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов було проведено практичний семінар для вчителів української мови та літератури на тему: «Особливості якісної підготовки учнів до зовнішнього незалежного оцінювання».

Захід розпочався з традиційного представлення кафедри української мови та літератури, ознайомлення з рейтингом результатів ЗНО учнів школи  у контексті рейтингу загальноосвітніх шкіл України за підсумками ЗНО-2019 (окремо як спеціалізованого закладу загальної середньої освіти) заступницею директора з навчально-виховної роботи Чеховською Людмилою Іванівною.

На семінар було запрошено науковців із вищих навчальних закладів міста, які активно долучилися до роботи й обговорення актуальних питань ЗНО-2020. Так, Молочко С.Р., ст. викладач кафедри філологічних дисциплін та методики їх викладання, методист відділу суспільно-гуманітарних дисциплін ЧОІППО імені К.Д.Ушинського, розповідала про особливості завдань ЗНО з предмета, компетентнісно зорієнтований підхід у їх складанні, про вимоги до написання та особливості оцінювання власного висловлення.

Хомич Т.Л., кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та літератури НУ «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка, доповідала про нову редакцію українського правопису, про ті правописні зміни, які вже мають «жити» в освітній сфері (і не лише!), упроваджуватися й засвоюватися учнями закладів загальної середньої освіти міста Чернігова.

Про емоційне вигоряння сучасного вчителя та джерела натхнення розповідала  Чепурна Г. Л., доцент кафедри організації соціально-психологічної допомоги населенню ЧНТУ, практичний психолог СЗСШ №1.

Філологічна майстерня була цікавою, інтерактивною, надсучасною. Учителі школи – Горваль С.В., Одуло О.М., Немеш С.М., Алексєєнко Л.І. та Корсакова Л.Ф. – знайомили учасників семінару з тими сучасними методами та прийомами роботи,  які дозволяють якісно підготувати випускника до ЗНО з української мови та літератури. Обговорювали й проблему сучасного учня, який мало читає та як її вирішувати в умовах ІКТ-можливостей, ділилися родзинками (та апробовували їх з учителями), які дозволяють ефективно співпрацювати з учнем, якісно підготувати його до ЗНО-2020. Працювали з «мовними» темами, які для більшості випускників є проблемними, складними (синтаксис, фразеологізми, закінчення –а (-я) та –у (-ю) у Р.в. однини іменників чоловічого роду тощо).

Варто відзначити й тих учнів школи, що долучилися до привітань учасників семінару, їх високий рівень підготовки, їх талант: діти читали вірші відомих українських письменників та співали відомі українські пісні англійською та німецькою мовами, читали реп, який дозволяє вивчити правильні наголоси в словах.

Підбила підсумки, подякувала організаторам й учасникам семінару, привітала з прийдешніми святами методист МЦ Сергеєва С.П.