РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

АРХИВ
Березень 2024 (105)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (86)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Жовтень 2023 (138)
Заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України у гімназії №31

Заходи  щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України у гімназії №31

Щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року у нас у країні відзначається Міжнародний день рідної (материнської) мови. Підтримати таким чином «мовне та культурне різноманіття та багатомовність» було запропоновано на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

Історія цього свята досить трагічна. 1952 року тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, рідною вона була лише для 3% населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході, де майже винятково розмовляли бенґальською мовою. 21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту в Дацці, поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Банґладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників. За пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 першим міжнародним днем рідної мови.

Із нагоди цього свята різноманітні заходи відбулися в гімназії №31 гуманітарно-естетичного профілю. Зокрема, учителем української мови і літератури К. П. Совою в 9-В класі (з поглибленим вивченням української мови) було проведено мовну інтерактивну гру на зразок телепередачі «Хто зверху?». Під час конкурсів діти дізналися багато цікавих мовних фактів, змогли проявити себе (і, чесно кажучи, приємно здивували) у знанні перлин народної мудрості, довели вміння організовано працювати в команді, а також здатність логічно та критично мислити. Усі отримали масу задоволення. 

         Учителька української  мови та літератури  Кондратенко О.І. провела  інтелектуальну  гру – конкурс для паралелі 6 класів «БРИНИТЬ, СПІВАЄ НАША МОВА, ЧАРУЄ, ТІШИТЬ І П’ЯНИТЬ!» . Учні показали знання з української мови та літератури. Надзвичайно цікаву інформацію про українську мову розповіла Анненкова Л.В., завідувачка бібліотеною гімназії. Ну і , звичайно, яке ж свято без пісень та танців. Хор 6-А та 6-Б кл та ансамбль 8-их класів на чолі з Бусло А.І. підготували пісні про мову, а учні 6-В кл. та хореографічний колектив "Веснянка" (керівник Ісупова Г.А.) - веселий танок. Отже, свято було цікавим та пізнавальним. Переможці отримали дипломи та солодкі подарунки.

         Також Оленою Іванівною була організована зустріч учнів 6 – В учнів з чернігівською письменницею Ганною Демиденко. Вірші у виконанні авторки та пісні на її слова вразили та зачарували шестикласників. 

Германчук О.В., вчителька  зарубіжної літератури та української мови і літератури  провела  урок – турнір «Цікавинки української мови». Науроці діти продовжували фрази (закінчували прислів'я , приказки, прізвища українських письменників ). Дізналися, чому українська мова найкраща. Складали речення, слова якого починаються на ту саму літеру. Змагались, хто краще знає фразеологізми, їх значення.                 

З нагоди Міжнародного дня рідної мови для учнів 9-11 класів було проведено зустріч із молодою поетесою Іриною Морською. Проведений захід ознайомив гімназистів  із творчістю авторки, акцентуючи на віршах патріотичного спрямування. Плахута Маргарита, учениця 11-Б класу, презентувала свої твори, присвячені рідній мові . Захід підготувала і провела  вчителька української мови та літератури  Супрун Т.А. 

Котко Л.О провела урок у 10 – Б кл. (філологічний профіль) у формі усного журналу «Розвиток української мови на сучасному етапі».                                          

В усіх класах були написані диктанти про рідну мову та проведені  виховні години  на тему «Шануй і поважай рідну мову» . (На фото учні 6-А кл. класний керівник Колотіло Н.М.).