РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

АРХИВ
Березень 2024 (105)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (86)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Жовтень 2023 (138)
Відбулась серпнева конференція педагогічних працівників міста

Відбулась серпнева конференція педагогічних працівників міста Сьогодні освітяни Чернігова зібралися на традиційну галузеву серпневу конференцію, під час якої проаналізували стан підготовки до нового 2018-2019 навчального року та матеріально-технічного забезпечення закладів освіти обласного центру.

Цей навчальний рік стане особливим: 3200 чернігівських учнів, які сядуть за парти вперше, навчатимуться за концепцією Нової української школи. Для її реалізації освітнім закладам міста виділено понад 12 млн грн. За ці кошти, зокрема, придбано 108 комп'ютерів для кожного першого класу, сучасний дидактичний та ігровий матеріал, зручні меблі. Також до шкіл надійдуть проектори та копіювальна техніка.

«Переконаний, що об’єднані зусилля органів місцевого самоврядування й освітян створять комфортні умови для всебічного розвитку підростаючого покоління. З цією метою міська влада бере впевнений курс на енергозбереження та енергоефективність, покращення матеріально-технічної бази закладів оcвіти: втілення програм комп'ютеризації навчальних установ, програми відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків, програми поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти практичну реалізацію основних положень наказу Президента України «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 років», - зазначив начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура.

Зокрема, по капітальних видатках по бюджету розвитку на освітню сферу у 2018 році передбачено понад 127 млн грн, з них по управлінню освіти більше 23 млн грн та близько 104 млн. грн. на капітальні ремонти закладів освіти, виконавцем яких є управління капітального будівництва. На поточні ремонти приміщень, дахів, санвузлів, систем водопостачання, асфальтування територій навчальних закладів цього року було виділено понад 5 млн грн.У закладах освіти завершено підготовку до початку навчального року, а також проведено підготовку котельного господарства до опалювального сезону.

На виконання Програми комп’ютеризації закладів та установ м.Чернігована 2018 рік передбачено фінансування у розмірі близько 3 млн грн. Ці кошти спрямовано за закупівлю 132 комп’ютерів та інтерактивного обладнання для закладів загальної середньої освіти.

Як наголошувалося під час конференції педагогічних працівників, однією з сучасних вимог є розвиток інклюзивної освіти. У новому навчальному році в Чернігові відкриються 11 нових інклюзивних класів (загалом їх буде 36) та 2 інклюзивні групи в закладах дошкільної освіти (загалом діятиме 7).

У відповідності до актуальних потреб розвивається і професійно-технічна освіта. З 1 вересня 2018 р. у закладах професійної освіти міста розпочинається запровадження елементів дуальної форми навчання у професійну підготовку кваліфікованих робітників. Це дозволить наблизити підготовку робітничих кадрів до виробництва, врахувати попит місцевого ринку праці, суттєво зменшити витрати закладів професійної освіти, а отже і міського бюджету.

Разом з тим, з метою раціонального використання коштів міського бюджету, уникнення дублювання професій, які пропонуються закладами професійної освіти м. Чернігова, створення найбільш сприятливих умов для організації навчально-виробничого процесу проведено оптимізацію мережі закладів професійно-технічної освіти шляхом приєднання ДПТНЗ "Чернігівський професійний ліцей побуту" до ДПТНЗ "Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування". Загальний розрахунковий економічний ефект становитиме 5 млн. 894 тис. грн.

Триває практика виплати стипендій Чернігівської міської ради кращим учням загальноосвітніх шкіл, позашкільних установ, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих навчальних закладів. У 2018 році стипендію отримують 47 учнів.

Аналіз стану забезпечення закладів освіти педагогічними кадрами свідчить про динаміку росту якісних показників. Одночасно, як підкреслив начальник управління освіти Василь Білогура, залишається актуальною проблема «старіння» педагогічних кадрів.

У зв’язку зі змінами у законодавстві та на виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 28 березня 2018 року №291 «Про затвердження Типового положення про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти»,  управлінням освіти Чернігівської міської ради розроблено Положення про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти міста Чернігова, що належить до комунальної форми власності (затверджено рішенням Чернігівської міської ради в червні 2018 року). Прийняття цього рішення дозволить запровадити у місті Чернігові єдиний, узгоджений із державним зразком, механізм проведення конкурсного відбору та призначення на посаду керівників закладів загальної середньої освіти, комунальної форми власності, підпорядкованих управлінню освіти Чернігівської міської ради.

       Варто відмітити, що цьогорічний форум чернігівських освітян був виїзним і відбувся в Новгороді-Сіверському. Вже стало доброю традицією проводити захід в історичних куточках краю. Таким чином, педагоги мають можливість не лише проаналізувати актуальний стан розвитку галузі, поспілкуватися на професійні теми, а й ознайомитися з історико-культурними перлинами Сіверського краю.

  • Опубліковано: 28-08-2018, 13:09 |
  • Автор: Ірина_Гнатюк
  • Коментарів: 0
  • Переглядів: 1709 |