РОЗДІЛИ САЙТУ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ

КАЛЕНДАР НОВИН
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

АРХИВ
Квітень 2024 (174)
Березень 2024 (111)
Лютий 2024 (141)
Січень 2024 (87)
Грудень 2023 (150)
Листопад 2023 (140)
Де навчитися надавати першу медичну допомогу

Де навчитися надавати першу медичну допомогу

В Україні немає організованого навчання домедичної допомоги на рівні шкіл. Утім, є безплатні і платні курси чи не у всіх обласних центрах, на яких можна навчитися надавати першу домедичну допомогу й оновити свої знання. Подати заявку на навчання охочі можуть і окремо, і групами.

Випереджаючи заперечення освітян, скажемо, що не всі педагогічні заклади освіти проводили якісну підготовку майбутніх учителів у частині домедички. Протоколи надання першої допомоги постійно оновлюють, а без постійної практики й актуалізації знань чимало важливого забувається.

Стандартний курс називається Basic Life Support Course. На ньому вчать, як надавати допомогу в разі невідкладних станів. Йдеться про зупинку серцебиття та дихання, інфаркт, інсульт, удавлення предметами. На довших курсах вчать, як допомагати дітям, адже така допомога має свою специфіку.

У будь-якому разі курси складаються з теорії та практики. На них вас вчитимуть практикувати методики на манекені, користуватися дефібрилятором, розбиратимуть різні ситуації. Наприкінці треба скласти теоретичний і практичний іспити.

Так, можна пройти онлайн-курс “Домедична допомога” від ГО “Смарт освіта” і EdEra. У відео лікар-хірург розповідає й показує, як надавати домедичну допомогу в різних ситуаціях. Інший онлайн-курс можна пройти тут.

До того ж є сертифікована організація “CAB, що проводить курси в різних містах. Переглянути контакти можна тут.

А ще Мальтійська служба допомоги організувала Школу першої допомоги й періодично проводить заняття в Івано-Франківську, Львові, Фастові, Южноукраїнську, Кам’янському, Маріуполі, Вараші, Тисмениці. Учасники приймаються за добровільним доброчинним внеском, який витрачають на закупівлю матеріалів для тренінгів. Докладніше про це можна дізнатися за номерами відповідальних осіб у регіонах.

У Києві такі курси проводить Всеукраїнська спілка парамедиків. Напрями, за якими навчають, і найближчі дати можна перевірити тут. Зокрема, є курс, розрахований на працівників дитячих закладів освіти.

Волонтери організації “Мотохелп” також періодично й безплатно проводить курси домедичної допомоги. Слідкувати за анонсами можна на сайті.

Окрім цього, курси обов’язково мають бути сертифікованими. Наприклад, стовідсотково сертифіковані курси є на сайті Європейської ради реанімації, тут можна слідкувати за оновленнями. Як-от:

-11-го вересня відбудеться курс BLS (Basic Life Support), базової невідкладної допомоги, у Києві, він коштує 1500 гривень;

-16–17-го вересня безплатний курс миттєвої допомоги відбудеться в Чорноморську;

-24-го вересня курс Basic Life Support відбудеться в Полтаві й коштуватиме 1400 гривень;

-2-го жовтня курс Basic Life Support відбудеться в Запоріжжі й коштуватиме 1400 гривень.

А ще курси першої домедичної допомоги періодично влаштовують центри екстреної медичної допомоги на місцях.